Kávészünet http://melba.blogger.hu Néha egy hang, egy íz, egy illat fellebbenti a múltnak fátylát, és bolyongok emlékeim útvesztőiben, ha megérzem a kávé illatát. hu eN története folytatódik http://melba.blogger.hu/2016/05/28/en-tortenete-folytatodik /előzmény: http://melba.blogger.hu/2012/12/30/a-legparanyibb-remeny-is-szarnyakat-ad/


Talált egy cikket, amint japán kutatóorvosoknak a világon először sikerült gyógyítaniuk az I. tipusu diabéteszt, méghozzá élő donortól származó sejtekkel.

A cikk A The Lancet c. szakorvosi lapban jelent meg. A kiotói egyetemi klinika orvosai egy 56 éves asszony hasnyálmirigyéből vettek ki inzulint termelő sejteket, ezeket ületették be az asszony 27 éves lányának a májába.  A  lány már 22 nappal a műtét után abbahagyta az inzulin használatát. A módszer még nem nevezhető biztosan hatásosnak, hiszen a beavatkozás óta csupán 2 hónap telt el.  Amerikában már 2000 óta kísérleteznek azzal, hogy élő donortól vett sejtekkel gyógyítsák a cukorbetegséget.

A II. típusú diabétesz jelei

Ez a hír annyira lázba hozta eNt, hogy azóta nincs egyetlen egy nap se, hogy ne ez lenne nála a fő téma. Nem akarom áltatni, hogy még nagyon-nagyon hosszú idő fog eltelni, míg kis hazánkba egyáltalán elér, és mély zsebűnek kell lennie, hogy ezt a beavatkozást meg tudja majd fizetni.
Légy érzékeny.
A forrásban említett oldalon bukkantam az alábbi figyelem felkeltő jelekre. A 2-es típusú cukorbetegek száma folyamatosan nő a felnőttek és a gyerekek körében is.
Akinek van érintett családtagja, vagy észreveszi magán az alábbi felsorolt jeleket saját érdekében jól teszi, ha kivizsgáltatja magát.


Túlsúly

Már 5-7 felesleges kiló is veszélyt jelenthet. Túlsúlyos gyermek esetében kérjük meg a gyermekorvost, vizsgálja ki őt, hiszen a 2-es típusú cukorbetegség a kicsiket is érintheti. Jó hír, hogy az amerikai Diabétesz Megelőzési Program szakemberei szerint már 5-7 %-os fogyással is jelentősen csökkenthetjük a kockázatot.

A vizsgálat során rendszerint a vércukorszintet mérik. Ha ez túl magasnak bizonyul, felmerül az 1-es vagy a 2-es típusú diabétesz gyanúja. Az életkor és a tünetek alapján állapítja meg az orvos, hogy melyik esettel állunk szemben, néha azonban endokrinológusra is szükség lehet a pontos diagnózis felállításához.

Gyakori vizelési inger

Ha szervezet nem termel elegendő inzulint (azt a hormont, amely lehetővé teszi, hogy a sejtek glükózt vegyenek fel a vérből, így töltve fel azokat energiával), a cukor bekerül a véráramba, és a vizelettel távozik. Ez mindkét típusú cukorbetegség jele lehet" - magyarázta Janet Silverstein, a Floridai Egyetem gyermek-endokrinológusa. A sok vizelés miatt az érintett szomjasabb lesz, és a szokásosnál jóval többet iszik.

Homályos látás

A magas vércukorszint következtében kicsapódik a glükóz a szemben, így elhomályosodik a látás. Ez is jellemző tünete mindkét típusú cukorbetegségnek.

Ok nélküli fogyás

Ez főleg az 1-es típusú diabétesz jele, de olykor a 2-es típusnál is előfordul. Amikor a szervezet nem termel inzulint, a sejtek nem tudnak feltöltődni energiával illetve elraktározni azt. Emellett a zsír is elkezd lebomlani, tovább folytatva a fogyást.

Sötét gyűrű a nyak körül

A 2-es típusú cukorbetegség gyakori velejárója, hogy a test túl sok inzulint kezd elválasztani, aminek a fokozottabb pigmenttermelés lehet a következménye.

Visszatérő gombás fertőzések

Ez is lehet úgy az 1-es, mint a 2-es típus tünete, mivel a glükóz felhalmozódása kedvez a gombák megtelepedésének. Jele lehet a viszkető hüvely és a sűrű gennyképződés. A kisgyerekek esetében gyakran pelenkakiütések, a kisfiúknál pedig húgycsőgyulladás képében jelentkeznek a tünetek.

45 évnél idősebb életkor

Mivel a 2-es típusú cukorbaj kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, az Amerikai Diabétesz Szövetség azt javasolja, hogy 45 év felett évente vizsgáltassuk ki magunkat.

Köztudott, hogy a sportolás, de legfőképp a jóleső mozgás mindenkinek naponta ajánlott. A cukorbetegeknek egyszerűen kötelezővé tenném, persze nekik körültekintőbben kell végezni, mert könnyen leeshet a vércukruk és - roppant találóan megfogalmazva - behypózhatnak.

/folytatás/
]]>
Sat, 28 May 2016 12:06:45 +0200 15295_70523
Kívánság http://melba.blogger.hu/2013/12/22/kivansag  

mezes51

- m i n d e n k i n e k -

 

 

 

]]>
Sun, 22 Dec 2013 21:56:16 +0100 15295_73008
Köszönöm...., ezzel még tartozom http://melba.blogger.hu/2013/06/24/koszonom-ezzel-meg-tartozom  

"Az egyik percben nincs semmid, a másik percben meg többet kapsz, mint amit el tudsz fogadni."

*Paulo Coelho*

]]>
Mon, 24 Jun 2013 20:34:31 +0200 15295_71141
Ne légy kemény http://melba.blogger.hu/2013/06/05/ne-legy-kemeny

“Furcsa, ahogy az idő az ember fölött tovamegy. Események, emberek, gondolatok jönnek és mennek, érzések hullámzanak az ember lelkén keresztül, aztán egy idő múlva nem marad belőlük semmi. Elkallódnak szerte az életben, mint apró haszontalan holmik a házban. Itt-ott valami leszakad az emberből, valami láthatatlan kis lelki cafat, odaakad egy ajtókilincshez, egy-egy ablakpárkányhoz, rozoga padlóhoz, keskeny sétaúthoz. Az ilyeneket emlékeknek nevezzük, tiszteljük őket hosszabb-rövidebb ideig, a szerint hogy mekkora bennünk a romantika. Aztán szépen és észrevétlenül végképpen elmaradnak mellőlünk, mint halkszavú régi barátok, vagy mint az élet, aki velünk indult s valahol egyszer lemaradt.”


Hát eljutottam idáig, de azt hiszem tovább már nem megyek. Most elköszönök mindazoktól, akik idáig olvastak, látogatták és esetleg szerették is a blogomat. Sokáig tépelődtem milyen zene lenne a méltó befejezés, míg végül is Charlie mellett döntöttem. Azt hiszem most ez áll hozzám a legközelebb, mert mondanivalójának olyan üzenete van, ami igencsak elgondolkodtató.

Ne légy kemény, nem úgy vagy erős
mi változik, ha győz, aki győz?
Engem is elhagytak már, rád is számoltak már
gyere álljunk tovább!

Dolgod van, épül a házad
felnőtt leszel és sebzett és fáradt
és nem tudod már, aki elmegy az miért megy el?
És ha nem lesz majd, aki megvesse ágyad
és a félelem az estékre szárad
legyőzöd tudom, csak félek, hogy nincs győzelem.

Próbáljatok legalább Ti úgy élni, hogy ne bántsátok meg a másikat, se szóval, se tettel. Ne bánjátok, ha nem szeret mindenki, a lényeg, hogy haraggal sose fejezzétek be a napot . . . . ., mert nem tudhatjátok, hogy nektek lesz-e holnap!

Senki sem szeret búcsúzni, én sem, mert az mindig fájdalmas, szomorú és torokszorító érzés, de szó nélkül nem akarom elhagyni ezt a szigetet. Jó volt itt veletek, igaz sok minden maradt még bennem, de most  úgy érzem mennem kell.

]]>
Wed, 05 Jun 2013 19:18:11 +0200 15295_71742
Véget érjen a játék? http://melba.blogger.hu/2013/05/26/veget-erjen-a-jatek "Nem mindenki azért hagy el valakit, mert el akar menni.., van aki azért megy el, mert már nincs értelme tovább maradni". . . .

. . . . - ez a gondolat motoszkál bennem már egy jó ideje. Nem tudtam mire véljem, milyen jelzés lehet ez, aztán rájöttem; a blogomat kellene befejeznem. Mióta itt vagyok többen is elpártoltak a Bloggertől és más portálokon írogatnak. Folyamatosan érzem, hogy valami nincs itt rendben! És lám a megérzésem most is beigazolódott: a szervezők, üzemeltetők, admin és társai, vagy nevezzük őket bárhogy is szép csendben elhúzták a csíkot!?
Na, de tisztelettel kérdem én:  Milyen dolog így szótlanul, faképnél hagyni a
kedves tagokat? . . . .

x x x x

Bár a 250. jubileumi posztot nem erről szerettem volna írni, de nem tudok szó nélkül elmenni a jelenség mellett.

A fenti idézet egyébként nagyon találó, és mint az ábra mutatja, több dologra is lehet vonatkoztatni. A gyereknap alkalmából, itt van például a felnőtt gyermek és szülő kapcsolatra. Hogy mikor jön el ez az idő az családonként, helyzetenként változó. De amikor menni akar, akkor hagyni kell, hagy menjen, el kell tudni engedni....,  persze mindez csak az ésszerűség határai között érvényes.  Az viszont megmagyarázhatatlan és örökre nyitott kérdés marad, amikor nyom nélkül tűnik el egy fiatal ember!

Tegnap, május 25-én emlékeztünk meg az 'elveszett' gyermekekről......., ez volt az Ezer Lámpás Éjszakája. Több ezer fehér világító lufit engedtünk a magasba az 56-osok terén, hogy jelképes fényük világítsa meg a fiatalok hazavezető útját. Körülöttem többen átérezték ennek a megmozdulásnak a lényegét és jó hangulatban, "Gyertek haza"- felkiálltással indítottuk útjára a világító lufikat. Szívbe markoló és torokszorító pillanat volt ez számomra, és ezt az érzést a lenyűgöző látvány oldotta fel.
Sajnos a videó nem tudja hűen visszaadni, amint másodpercek alatt elborították az eget az egyre magasabban szálló lufik, és úgy világítottak fentről, mintha mozgó kis csillagok lennének.

 

...

]]>
Sun, 26 May 2013 21:33:08 +0200 15295_71641
Édes-keserű gyönyörök ;) http://melba.blogger.hu/2013/05/09/edes-keseru-gyonyorok ".... életünkben akárhogy jönnek-mennek a férfiak - lehet, hogy örömet hoznak, lehet, hogy bánatot okoznak nekünk - de bármi történik, mindig itt leszünk egymásnak...."

Felnőtt tartalom

iváncsi vagy miről szólhat ez a pikáns című bejegyzés? Először is arra kérlek, mielőtt a 'tovább'-ra kattintassz, mozgasd meg a képzeleted! Neked mi ugrik be először?.......... hát persze, hogy az élvezetek, de pontosan melyik is? A szó hallatán több mindenre lehet gondolni. De mindenekelőtt AZ ÉRINTÉS, ez a legelső, hisz minden igazi örömteli élményünknek ez az alapja, ez a kiinduló pont. Amikor a kezemmel megérintem, amikor megsimogatom, már ez is olyan bizsergető vággyal tölt el, aminek nehéz ellenállni. Örömöt szerzek: elsősorban önmagamnak, de ezzel egyidőben megoszthatod mindezt másokkal is. És ami ezután jön, az még a csúcsélmény eleje. Majd a 'ruháktól' megszabadítva, a rétegektől teljesen lecsupaszítva, szép lassan elkezdődhet a gyönyörök átélése. A látvány és a mámorító  illat csak az élvezet kezdete....

...

]]>
Thu, 09 May 2013 19:57:07 +0200 15295_69436
A nyár nyugtalan adventje http://melba.blogger.hu/2013/05/01/termeszet-pillangok

 

Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Igyekezz többet törődni azzal, ami még a világ szépségeiből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is.

 

 

Ezzel a nagyon bölcs Wass Albert idézettel indítom el májusi első posztomat. A címre visszatérve; valahol azt olvastam, hogy őseink nevezték így a májust.

Számos szokás és népi megfigyelés fűződik e hónaphoz, ami régen támpontot adott az embereknek a termés meghatározásához. Manapság a megváltozott éghajlat és az időjárás rabszódisága miatt nem valószínű, hogy biztonsággal lehet ezekre számítani, de aki kedvet érez hozzá egy-két megfigyelést letesztelhet:

- májusi csendes eső, növeli a termést,
- száraz május, száraz esztendő,
- ha májusban erősen halljuk a békákat kuruttyolni, igen sok eső lesz,
- ha május elején esik,  kevés borunk lesz,
- nagyon meleg május után esős június következik,
- ha májusban a tölgy szépen virágzik, és a cserebogár rajta tanyázik, gyakran    fogunk hallani mennydörgést,
- sok bort hoz a három ác, (Pongrác, Szervác, Bonifác), ha felhőt egyiken se       látsz
- Szervác, Pongrác, Bonifác, (V.12-13-14.) megharagszik, fagyot ráz,
- Pongrác, Szervác, Bonifác, Zsófia (V.15.) is lehet gyász,
- Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyos szentek, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtek
- májusi meleg eső nagy termés, hideg eső rossz vendég.

 

gy kis betekintés a növények és állatok világába. Ők ösztönösen érzik mikor, milyen idő várható. Tanulhatnánk tőlük mi is!

 

Esőre áll az idő, ha:

-  erősödik a virágok illata, a víz és a "föld" szaga,
- sok földigiliszta bújik ki a földből,
- az ászkarák nappal, száraz helyen is mozog,
- a szalamandra, törékeny kuszma száraz helyen is mozog,
- a füstifecske alacsonyan száll,
- az erdei pinty nyugtalan, "izgága",
- a gólyaorr, gémorr-félék termést tartó szálai elmozdulnak, kicsavarodnak,
- a virágos növények virágai (százszorszép, pongyolapitypang, hóvirág, salátaboglárka, vérehulló fecskefű, aprószulák) nem nyílnak ki.
- az erdei mályva és a madársóska összecsukja leveleit,
- a szentjánosbogarak nem rajzanak,
- a szívó, gyötrő ízeltlábúak erőteljesen csípnek,
- a kakas napnyugta után kukorékol.

Jó idő várható, ha:

- a pókok szorgoskodnak,
- a szentjánosbogarak nagy számban világítanak a nyári éjszakában,
- a kígyók nem ingerlékenyek,
- a füstifecske magasan vadászik,
- a ragadozó madarak (ölyvek, kányák...) nyugodtan röpködnek,
- a denevérek egész éjjel repkednek,
- a legtöbb növény kinyitja virágszirmait,
- a pacsirta magasan repül.


ekem a második kedvenc hónapom, ilyenkor a lelkem is magába szívja a virágok illatát, és  szemeim gyönyörködnek a színpompás virágok pazar világában. A majális ünnepségei pedig pusztán csak ráadás az embereknek, mellyel a tavaszt köszöntik, és a közeledő nyár örömeinek szólnak.


 

]]>
Wed, 01 May 2013 17:47:56 +0200 15295_71546
Virágkötéllel, selyempárnán http://melba.blogger.hu/2013/04/19/viragkotellel-selyemparnan "A múltba vissza nézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincsen már."

Most már tényleg kellemes, 'tavaszias' az idő, ezért  elültettem a téli álomból ébredező virághagymákat. Előkerültek a négylevelű lóhere hagymák is, amit pár éve, kedves szomszédnénimtől kaptam, melyek még tavaly is szépen kihajtottak, gyönyörű sötétrózsaszín virágokat bontva. Ezek a növények nagyon érzékenyek a hidegre, ezért késő ősszel - még a fagy beállta előtt - fel kell szedni, és a hagymákat száraz helyen kell átteleltetni. Akkor írtam Panninéniről is, ITT olvashatjátok a történetét.

A munka után gondoltam meglátogatom, és elújságolom, hogy ma földbe kerültek a szerencsehozó hagymák. Meglepődtem mikor csengetésemre nem a néni, hanem egy férfi jött elém. Kérdésemre elmondta, hogy a nagynénje a hónap elején rosszul lett, kórházba szállították, de útközben leállt a szive, és a mentősök már nem tudták visszahozni. A hír hallatán szinte a földbegyökeredztem és alig tudtam megszólalni. Elkéstem...., előbb kellett volna! Ha korábban el tudom ültetni, akkor már előbb is átmehettem volna, de az idő nem engedte, és a fejemben kőröztek az értelmetlen "ha"-mondatok. Nem olyan rég találkoztam vele, nem említette, hogy valami nincs rendben, igaz sosem panaszkodott....  És most elment, örökre, és vele ment az a temérdek tapasztalás és tudás....


"Megszűnt önmaga lenni, hogy "Minden" lehessen...."

 

 

{forrás: http://www.1000questions.net}

]]>
Fri, 19 Apr 2013 20:44:22 +0200 15295_71437
A csomó legyen inkább masni http://melba.blogger.hu/2013/04/13/megerzes

 

Április a kiegyensúlyozott lélek hónapja.

Hogy miért pont erre a hónapra került, csak sejtésem van. Talán azért, mert ez a hónap az újrakezdés, a megújulás időszaka?

Biztosan emlékezünk olyan helyzetre, vagy mondatra, amely felforgatta, vagy megváltoztatta az életünket. És itt most nem csak a jó dolgokra gondolok. Kellemetlen pletykák, intrikák, bántó megjegyzések naponta megtalálhatnak bennünket, mert valahogy mindig akad egy intrikus, aki szívesen gúnyolódik és beszél ki a hátunk mögött. 

A pszichés nyomás színtere általában a munkahely, vagy egy iskola. Zárt közösségekben vegyes a társaság, főleg itt fordulnak elő olyan erőszakos (gaz) emberek, akik kipécéznek maguknak valakit, általában egy gyengébbet, mert őt tudják folyamatos terror alatt tartani. Az elvárások és az előbbre jutásért folyó 'harcok' miatt a stressz és a túlhajszoltság csak tovább rontja az ilyen emberek agresszivitását. A legdurvább az, amikor a támadó nincs egyedül, maga mellé állít másokat, és az áldozatot valósággal kirekesztik a csoportból. Minden egyes húzásukkal újabb képzeletbeli csomót kötnek rá, és a megbélyegzés, az állandó feszültség olyan pszichés károkat okoz, ami még zárkózottabbá és önbizalom hiányossá teszi, és ezzel egzisztenciája is padlóra kerülhet.

Mit csinálni ilyenkor a szerencsétlen? Ha egyedül van próbálja cáfolni a róla állítottakat, és teljesítményét fokozza, de mivel komoly pszihés nyomás nehezedik rá, többnyire nem sikerül neki, és hibáival a támadó igazát bizonyítja. Ezzel végképp ellehetetlenítik az életét. Szerencsés esetben, ha védelmező(k)re talál, vagy őt találják meg, akkor a támadó saját vermébe esik, és ő maga lesz az áldozat. Sajnos ez a ritkább.

Mindenkiből válhat áldozat, mégis inkább azokkal történik ilyesmi, akik valamilyen módon kilógnak a sorból, elütnek a normától, az átlagtól. Ha ilyen helyzettel találkoztok, ne menjetek el szó nélkül, inkább próbáljatok segíteni a rászorulónak!


]]>
Sat, 13 Apr 2013 20:26:32 +0200 15295_71439
Mert játszani jó, avagy riport egy fantasztikus asszonnyal és az ő csodálatos világáról http://melba.blogger.hu/2013/04/06/mert-jatszani-jo-avagy-riport-egy-fantasztikus-asszonnyal-es-az-o-csodalatos-vilagarol

 

átékos előzménye volt e történetnek, amit egyik blogtársunk indított még február 9-én. Előtte nem tudtam, hogy létezik egy 'kis' patak, mely végig csordogál a Blogger területén, de szerencsémre a "Következő blog" lapozgatásával pont akkor bukkantam rá, mikor játékra invitált. A feladathoz a képzelőerődet kellett megmozgatni, és szavakba téve hozzászólásként megírni.
Kíváncsian vártam hányan fogunk játszani, és mi lesz  a   b e f e j e z é s.

Vagy nem jártak nála, ezért nem is olvashatták, vagy akik éppen olvasták nem volt kedvük játszani, ezt nem tudtam meg, de csak ketten vettünk részt. Örültem, hogy ide tévedtem és játszhattam, mert játszani nagyon jó dolog, felnőttként különösen, hisz a játéknak olyan stresszoldó szerepe van, amiben újra szabad lehetsz, és a hétköznapi kötöttségeket egy időre félre téve teljesen feloldódhatsz. Még akkor is, ha a szabályokat itt is be kell tartanod, a lépéseknek nincs tétje, csak a játék öröme. Az pedig külön ráadás, ha esetleg nyersz, és még jutalmat is kapsz. (ajándékom a képen)

Miután megkaptam elhatároztam, hogy interjút készítek a játék kitalálójával, ismerjék meg többen, és, - hogy kiváncsiságomat kielégítsem - megérdeklődöm, mi indította el, hogy szappanokat készítsen? Kérdéseimet megfogalmazva emailt váltottunk, de miután megkaptam a válaszokat rájöttem, nincs értelme szétszabdalnom az alábbi  szép és kerek történetet, egy pici szerkesztéssel, úgy adom tovább, ahogy kaptam.
Tehát ismerjétek meg "patak" bloggerina életének történetét....

]]>
Sat, 06 Apr 2013 22:23:27 +0200 15295_71376