"forrás: Molnár Géza"

 

Talán az ünnep, vagy az, hogy este elfogyott a kenyerünk, vagy a süssek-ne süssek dilemmája juttatta eszembe,  milyen kenyeret is eszünk, illetve veszünk manapság?

Mondjuk egy 4 tagú családnak, mint mi is,  naponta elfogy 1 kg kenyér, ami rendes körülmények között 70 dkg lisztből, 3 dl vízből és kovászból áll, amit dagasztunk, majd egy ideig kelesztünk és a végén sütőben szépen megsütünk. Ez az otthoni alapváltozat, amit sokszor elkészítek én is. A bolti kenyér egészen más. Amikor a napi vásárlás során a pénztárhoz érünk abban a tudatban tesszük a szalagra, hogy kenyeret veszünk. Szépen sültet, mert az biztos át van sülve, mellesleg jól néz ki, és ha szerencsénk van még meleg is. Pedig sajnos ez már egy ideje nem az. Halvány elképzelésünk van róla, hogy miért is nem. Valamikor régen a kenyér maga volt az élet, mert benne volt mindaz ami az élethez kell. Mióta tápanyagban szegény, mesterségesen felturbózott 'mű' ételeket eszünk felülötte fejét a hiánybetegség, ami sok betegség eredete.

Visszatérve a kenyérhez, a klasszikus receptből kiindulva 70 dkg liszt képes annyi vizet felvenni, hogy abból 1 kg kenyér süthető. Ha a liszt mennyiségét csökkentjük, kisebb lesz a kenyér tömege, és ha növeljük akkor nagyobb. Ez idáig OK! Az élelmiszeriparban viszont itt lépnek be az állományjavítók, amik megnövelik a kenyérmassza által felvehető víz mennyiségét. A 'mesterek', akik az arányokat beállítják, addig ügyeskednek, míg fél kiló lisztből ki tudják hozni az egy kiló kenyérnek nem igazán nevezett valamit. Pedig a kemencéből kikerülő kenyér külsőre igen tetszetős és kenyérnek is látszik, de mégsem az. Az állományjavítók gondoskodnak róla, hogy annak látszódjon, és miután megesszük a bolti kenyeret a testünkben ugyanaz játszódik le, mint a kenyérben. Felfújódunk, éppúgy, mint a kenyér, de tartalom nélkül!

"A háttérben egy furcsa költség-haszon kalkuláció áll. A kenyér áremelkedése nem tud lépést tartani az alapanyagok és az energia árának növekedésével, ezért olyan anyagokat kevernek a liszthez, hogy kevesebb lisztből rövidebb idő alatt legyen kész pékáru. Az így elkészített olcsó 'kenyér' tényleges ára a belső tartalom hiánya, ezért kétszer annyit kell enni belőle. Az élelmiszeripar becsapja az embereket, mert amit elénk tesz, amit megvásárolhatunk nem az aminek látszik. És ez csak az érem egyik oldala."

 


"Jóllakottan is éhezünk, és elhízottan is alultápláltak vagyunk."