E napon két dologról emlékezünk meg világszerte az idősekről és a zenéről.

Az idősek világnapjának megtartásáról az ENSZ-közgyűlés 1991-ben határozott. Az idősödés kora a 60. életévben kezdődik, az időskort 75 éves kortól szokták számítani. A világ 6,8 milliárd lakosa közül több mint 600 millió 60 évnél idősebb, s számuk az előrejelzések szerint 2050-re kétmilliárdra nő.

A következő évtizedekben az elöregedés soha nem tapasztalt mértékű felgyorsulása lesz a legnagyobb demográfiai probléma. Magyarországon mintegy kétmillió 60 évnél idősebb ember él, számuk 1993 óta felülmúlja a 15 éven aluliakét. Hazánkban a világnap alkalmával adják át az Idősbarát Önkormányzat-, valamint az Idősekért díjakat.

A ZENEI VILÁGNAPot az UNESCO Nemzetközi Tanácsának határozata alapján, Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának kezdeményezésére 1975 óta ünneplik. Magyarországon is számos zenei programot szerveznek e napon, a rádió és a televízió ünnepi zenei műsorokat iktat programjába.


Az első Zenei Világnap tiszteletére írott köszöntőjének részlete, melyet 1975. október 1-én Torontoban hangzott el:

kgzenede "Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot,hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészekés a komolyzene legjelentősebb előadói." - mondta Yehudi Menuhin.

Yehudi Menuhin
(1916. április 22
– 1999. március 12.
)


Gondolatok a zenéről...

 

Tudod te, mi a zene? Isten parányi emlékeztetője az embernek, hogy nem az ember az egyetlen csoda ebben az univerzumban. A zene harmonikus kapcsolat minden élőlény között.../August Rush c. film/

webrádiók


A zene erkölcsi törvény. Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az élménynek, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek. Lényege a rendnek, és útja minden jóhoz, igazságoshoz és széphez vezet, amelynek csak láthatatlan, de kápráztató, szenvedélyes és örökkévaló alakja.
/Platón/

webrádiók


A zene olyan, mint a tenger: mi a parton állunk, ellátunk messze, messze, és gyönyörködünk a hullámok játékában, de a túlsó partot nem láthatjuk meg soha.
/Henrick Sienkiewitz/

webrádiók


A zenének a férfiszívben tüzet kell szítania, és könnyet fakasztania a női szemből.
/Ludwig van Beethoven/

webrádiók

A zene kifejezi mindazt, ami szavakkal elmondhatatlan, mégsem maradhat kimondatlanul.
/Victor Hugo/

webrádiók

A zene lelkünkben olyan múltat kelt életre, amelyet mi nem is ismerünk, és lelkünkben a szenvedésnek oly sejtését ébreszti föl, amelyről könnyeink sem tudnak semmit.
/Oscar Wilde/

A zene gazdagítja a kedélyt, nemesíti az ízlést, fogékonyabbá tesz más szépségek iránt.
/Bárdos Lajos/

webrádiók

A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése. A népek legendái isteni eredetűnek tartják. S ahol az emberi megismerés határait érjük, ott a zene még túlmutat rajtuk, olyan világba, melyet megismerni nem, csak sejteni lehet.
/Kodály Zoltán/

webrádiók

A zene a testileg és lelkileg szépen fejlett ember legméltóbb tevékenysége.
/Richard Wagner/

webrádiók

Ha van valami, ami állandó ebben a világban, az a zene ereje.
/Josh Groban/

webrádiók

..... és nem utolsó sorban......

webrádiók

"A zene az egyetlen világnyelv, amelyet nem kell lefordítani, itt lélek szól a lélekhez." /Auerbach/

 

Emeld fel a hangszered és zenélj Te is az utcán határok nélkül!

webrádiók