Talált egy cikket, amint japán kutatóorvosoknak a világon először sikerült gyógyítaniuk az I. tipusu diabéteszt, méghozzá élő donortól származó sejtekkel.

A cikk A The Lancet c. szakorvosi lapban jelent meg. A kiotói egyetemi klinika orvosai egy 56 éves asszony hasnyálmirigyéből vettek ki inzulint termelő sejteket, ezeket ületették be az asszony 27 éves lányának a májába.  A  lány már 22 nappal a műtét után abbahagyta az inzulin használatát. A módszer még nem nevezhető biztosan hatásosnak, hiszen a beavatkozás óta csupán 2 hónap telt el.  Amerikában már 2000 óta kísérleteznek azzal, hogy élő donortól vett sejtekkel gyógyítsák a cukorbetegséget.

A II. típusú diabétesz jelei

Ez a hír annyira lázba hozta eNt, hogy azóta nincs egyetlen egy nap se, hogy ne ez lenne nála a fő téma. Nem akarom áltatni, hogy még nagyon-nagyon hosszú idő fog eltelni, míg kis hazánkba egyáltalán elér, és mély zsebűnek kell lennie, hogy ezt a beavatkozást meg tudja majd fizetni.
Légy érzékeny.
A forrásban említett oldalon bukkantam az alábbi figyelem felkeltő jelekre. A 2-es típusú cukorbetegek száma folyamatosan nő a felnőttek és a gyerekek körében is.
Akinek van érintett családtagja, vagy észreveszi magán az alábbi felsorolt jeleket saját érdekében jól teszi, ha kivizsgáltatja magát.


Túlsúly

Már 5-7 felesleges kiló is veszélyt jelenthet. Túlsúlyos gyermek esetében kérjük meg a gyermekorvost, vizsgálja ki őt, hiszen a 2-es típusú cukorbetegség a kicsiket is érintheti. Jó hír, hogy az amerikai Diabétesz Megelőzési Program szakemberei szerint már 5-7 %-os fogyással is jelentősen csökkenthetjük a kockázatot.

A vizsgálat során rendszerint a vércukorszintet mérik. Ha ez túl magasnak bizonyul, felmerül az 1-es vagy a 2-es típusú diabétesz gyanúja. Az életkor és a tünetek alapján állapítja meg az orvos, hogy melyik esettel állunk szemben, néha azonban endokrinológusra is szükség lehet a pontos diagnózis felállításához.

Gyakori vizelési inger

Ha szervezet nem termel elegendő inzulint (azt a hormont, amely lehetővé teszi, hogy a sejtek glükózt vegyenek fel a vérből, így töltve fel azokat energiával), a cukor bekerül a véráramba, és a vizelettel távozik. Ez mindkét típusú cukorbetegség jele lehet" - magyarázta Janet Silverstein, a Floridai Egyetem gyermek-endokrinológusa. A sok vizelés miatt az érintett szomjasabb lesz, és a szokásosnál jóval többet iszik.

Homályos látás

A magas vércukorszint következtében kicsapódik a glükóz a szemben, így elhomályosodik a látás. Ez is jellemző tünete mindkét típusú cukorbetegségnek.

Ok nélküli fogyás

Ez főleg az 1-es típusú diabétesz jele, de olykor a 2-es típusnál is előfordul. Amikor a szervezet nem termel inzulint, a sejtek nem tudnak feltöltődni energiával illetve elraktározni azt. Emellett a zsír is elkezd lebomlani, tovább folytatva a fogyást.

Sötét gyűrű a nyak körül

A 2-es típusú cukorbetegség gyakori velejárója, hogy a test túl sok inzulint kezd elválasztani, aminek a fokozottabb pigmenttermelés lehet a következménye.

Visszatérő gombás fertőzések

Ez is lehet úgy az 1-es, mint a 2-es típus tünete, mivel a glükóz felhalmozódása kedvez a gombák megtelepedésének. Jele lehet a viszkető hüvely és a sűrű gennyképződés. A kisgyerekek esetében gyakran pelenkakiütések, a kisfiúknál pedig húgycsőgyulladás képében jelentkeznek a tünetek.

45 évnél idősebb életkor

Mivel a 2-es típusú cukorbaj kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, az Amerikai Diabétesz Szövetség azt javasolja, hogy 45 év felett évente vizsgáltassuk ki magunkat.

Köztudott, hogy a sportolás, de legfőképp a jóleső mozgás mindenkinek naponta ajánlott. A cukorbetegeknek egyszerűen kötelezővé tenném, persze nekik körültekintőbben kell végezni, mert könnyen leeshet a vércukruk és - roppant találóan megfogalmazva - behypózhatnak.

/folytatás/