Április a kiegyensúlyozott lélek hónapja.

Hogy miért pont erre a hónapra került, csak sejtésem van. Talán azért, mert ez a hónap az újrakezdés, a megújulás időszaka?

Biztosan emlékezünk olyan helyzetre, vagy mondatra, amely felforgatta, vagy megváltoztatta az életünket. És itt most nem csak a jó dolgokra gondolok. Kellemetlen pletykák, intrikák, bántó megjegyzések naponta megtalálhatnak bennünket, mert valahogy mindig akad egy intrikus, aki szívesen gúnyolódik és beszél ki a hátunk mögött. 

A pszichés nyomás színtere általában a munkahely, vagy egy iskola. Zárt közösségekben vegyes a társaság, főleg itt fordulnak elő olyan erőszakos (gaz) emberek, akik kipécéznek maguknak valakit, általában egy gyengébbet, mert őt tudják folyamatos terror alatt tartani. Az elvárások és az előbbre jutásért folyó 'harcok' miatt a stressz és a túlhajszoltság csak tovább rontja az ilyen emberek agresszivitását. A legdurvább az, amikor a támadó nincs egyedül, maga mellé állít másokat, és az áldozatot valósággal kirekesztik a csoportból. Minden egyes húzásukkal újabb képzeletbeli csomót kötnek rá, és a megbélyegzés, az állandó feszültség olyan pszichés károkat okoz, ami még zárkózottabbá és önbizalom hiányossá teszi, és ezzel egzisztenciája is padlóra kerülhet.

Mit csinálni ilyenkor a szerencsétlen? Ha egyedül van próbálja cáfolni a róla állítottakat, és teljesítményét fokozza, de mivel komoly pszihés nyomás nehezedik rá, többnyire nem sikerül neki, és hibáival a támadó igazát bizonyítja. Ezzel végképp ellehetetlenítik az életét. Szerencsés esetben, ha védelmező(k)re talál, vagy őt találják meg, akkor a támadó saját vermébe esik, és ő maga lesz az áldozat. Sajnos ez a ritkább.

Mindenkiből válhat áldozat, mégis inkább azokkal történik ilyesmi, akik valamilyen módon kilógnak a sorból, elütnek a normától, az átlagtól. Ha ilyen helyzettel találkoztok, ne menjetek el szó nélkül, inkább próbáljatok segíteni a rászorulónak!