Van aki a kudarcot nem tudja feldolgozni. Ők egy idő után véget vetnek mindennek. Aztán van olyan, akinek több idő kell, mert olyan rágódós fajta. Én pont ilyen vagyok. Viszonylag gyorsan, - de nem biztos, hogy jól - döntök, ha észérvek közül kell kiválasztani a legmegfelelőbbet. Ellenben, ha érzelmi sikertelenség ér azt újra és újra átélem, filózok, tapogatózok az útvesztőben, keresem a megoldást és a válaszokat a miértekre...., nem mindig, de a legtöbbször igen.

Hát eN nem ilyen, ellenkezőleg,  még mindig reménykedik, hogy állapota visszafordítható. Most -11 hónap után- jelentkezett az első tagadás; nem tud beletörődni, hogy cukorbeteg. Együtt érzek vele, és jó érzéssel tölt el, hogy nekem önti ki a szíve bánatát, megbízik bennem, és nagyon is megértem fájdalmát, mert enyhén szólva elég macerás egy cukorbeteg fiatal élete.
Bár már rutinosan végzi az ezzel járó feladatokat, csak időnként telik meg az 'elegem van pohár', és azzal az egy cseppel kibuggyan belőle minden. Ilyenkor hagyom, dühöngje ki magát, mert attól egy időre megkönnyebbül.
Barátjával szeretnének összebútorozni és elindítani közös életüket, de mindig beleütközik abba a falba, amit saját maga húz fel. Pedig el kellene fogadnia, hogy állapota visszafordíthatatlan, és ha betartja a 'diétát', ami belegondolva inkább egy egészséges táplálkozás, nem is tűnik annyira borzasztónak. Talán a kellemetlenségek közül ami igazán rossz, az a napi 4x-i inzulinbeadás, meg a vércsepp az ujjából, de oly pici a pentoll tűje, hogy nekem szemüveg kell, hogy lássam.
Naponta ötször kell ennie, de mindig csak annyit, amennyi kompatibilis az inzulinmennyiséggel, vagyis viszonylag keveset, összeválogatva a fehérjék, zöldségek és gyümölcsök arányát. Inni is kell és nem mindegy, hogy mit és mennyit. Pontosabban az alkoholra gondolok. Holnap egy olyan társasággal fog szilveszterezni, akik nem biztos, hogy tudnak a betegségéről, ezért felhívtam figyelmét, hogy a szesszel csak óvatosan! Az édes égetett italokat inkább ne, de ha mindenképp szeretné, akkor hígítva igya. Általában a fiatalok az édes borokat, pezsgőt, bólékat, likőröket és a vermutokat részesítik előnyben. Valószínűleg most is ezek lesznek, ezért javasoltam, hogy jobb, ha visznek magukkal 1-1 palack száraz minőségű bort vagy pezsgőt, nem árt, ha van náluk ásványvíz és rágcsálni való is. Ezek is megemelik a vér cukorszintjét, de még sem annyira, mint az édes változatok. Újra emlékeztettem eNt a cukrosok mumusára a hypoglikémiára is! Vagyis míg mértéket tart, addig az alkohol 'csak' emeli a vércukorszintjét, de ha átesik a másik oldalra és többet iszik a kelleténél, akkor nagyon könnyen behypózhat. 

Remélem minden baj nélkül, szerencsésen átmulatja magát 2013-ra, és nemsokára jelentkezik, hogy BUÉK-ot kívánjon.